Thunderbird – Configuration could not be verified – is the username or password wrong?

Email Client
Thunderbird
Configuration could not be verified – is the username or password wrong?

thunderbird-username-password-wrong

Solution: Make sure you have the correct email address and password entered. You can check the password by logging into webmail with your email address and password.

Thoughts on “Thunderbird – Configuration could not be verified – is the username or password wrong?

  • I had the same problem. I fixed it this way:

    Login to your Yahoo account and then turn on “Allow apps that use less secure sign-in”. This is located in the security section.

  • If you are using your domain webmail (not gmail etc.) I actually solved this!  Follow the instructions here: https://www.inmotionhosting.com/support/edu/everything-email/introduction-email/how-to-find-email-settings
    Login and find your email settings there, this is what I found

    Secure SSL/TLS Settings
    (Recommended)
    Username: name@domainname.com
    Password: Use your cPanel password.
    Incoming Server: domainname.com

    • IMAP Port: 993
    • POP3 Port: 995
    Outgoing Server: domainname.com

    • SMTP Port: 465
    Authentication is required for IMAP, POP3, and SMTP.

     

  • Hello Good Day, i have same problem like the others who comment on this site, my problem is also , i cannot login my account in Thunderbird, but when i login into webmail, it really connect and logged in , what is the problem ?

    Please help get through this.

    Thank You

  • I’m having the same problem. Thunderbird keeps coming back with Username or password invalid.

    First off Godaddy says that thunderbird should recognise the settings and set it up automatically as soon as I put in my email address and password. It doesn’t, it comes back with server info for outlook mail.

    Anyway I put in the proper server info and port settings and it still comes back with Username or password invalid.

    Just to make you aware I have tested the username and password on webmail and have access with no problems at all.

    I am using the manual settings posted on godaddy for that particular email account:

    Secure SSL/TLS Settings
    (Recommended)
    Username: [my email address]
    Password: Use the email account’s password.

    Incoming Server: p3plcpnl0406.prod.phx3.secureserver.net

    • IMAP Port: 993
    • POP3 Port: 995
    Outgoing Server: p3plcpnl0406.prod.phx3.secureserver.net

    • SMTP Port: 465

     

  • in above specified email configuration to thunderbird I am not able to see my sent folder; alongwith this mail I have configured many other there I do not found this problem.

    One more thing whenever I forward a mail there many a times signature is missing in this mail it is not the case with other emails.

    • Hello Kashyap,

      Sorry for the problem with Thunderbird. We unfortunately do not see your configuration for the email client. Can you please provide that information?

      Also, in terms of the signature, we’d need to know how you created it. Did you use HTML? If your signature is HTML based and people are looking at the mail in Plain text, they will often not see the signature. If the signature is not working it will be related more with the application than with the server. We would need to see several examples of this not working in order to investigate it. Please provide more information on the issue and we can look into it in more depth.

      If you have any further questions or comments, please let us know.

      Regards,
      Arnel C.

  • Chaimann’s answer is probably the solution. The problem with the two step validation is that it will send a code to your phone every time you use a different computer. What if you are travelling and your phone has no signal???(supposing you will carry your phone throughout the world) I will see if I can find another solution. Thanks Chaimann anyway!

     

    • Hello Martin,

      First test the username and password via webmail. If you are certain that the username and password are correct, you will want to recheck your email settings. If you are still having trouble after that, please contact our Live Support so they can walk through your personal settings to find the issue.

      Kindest Regards,
      Scott M

    • Tom,

      Sorry to hear that you’re having a problem with Thunderbird. Typically the issue is something small that was overlooked. Make sure that you have all of the user name is correctly set. It must be the full email address or it won’t work. You have not provided much in the way of information. If you are hosted with InMotion Hosting, we can test it here if you provide us the primary domain name of your account.

      Regards,
      Arnel C.

    • Also ensure that your server settings are correct as well. If you have the incorrect server defined, you can receive this error.

      The double-check your username and password, you may also log into Webmail. If you are able to get into Webmail, your username and password is indeed correct.

    • Hello Tom,

      Thank you for contacting us. I would first make sure you are using your full email address as a username, and it is correct. Then check your password, by logging into gmail directly.

      If you are able to login to the email account on gmail, check your server hostnames. Make sure they are accurate. You can view your email settings in cPanel at any time.

      If you are using your own domain name with google, make sure you are setup to use Google Apps. If you are hosted with us, you can easily setup Google Apps from cPanel.

      If you have any further questions, feel free to post them below.
      Thank you,

      -John-Paul

  • Hi Scott, 

    The problem has been resolved.

    I think it was because I was simultaneously signed in to the webmail (it was in one of my tabs in the background) while adding my mail to thunderbird that caused the error. I was able to add my account to thunderbird now after signing out of the webmail from my internet browser and closing the tab. 

    Nevertheless, thank you for your reply!

    -Clement 

    • Hello Alex,

      If you are receiving the exact error as shown on the page it means that Thunderbird is not validating either the username or the password with the server. Be sure the username is in the correct format (ie; joe@example.com instead of simply joe). Once you have done that, perform the following:

      1. First test the credentials (username and password) by logging into the webmail directly.
      2. If that works, re-enter the exact same username and password in the Thunderbird client again to be sure.
      3. If you have done all that and are absolutely certain that you have entered the correct username and password in the correct formats, then contact our Live Support team so they can check the server logs to see what error is appearing when you try to connect.

      Kindest Regards,
      Scott M

    • By resolving my problem. My email and login information is correct yet, as are the server addresses; yet thunderbird will not log into the account. Windows Mail does so fine. My domain name is issued by an ICANN-accredited domain name registrar, and point to ‘google sites’ where my email can be accessed on the gmail imap server.

    • Hello Alex,

      Without actually seeing your settings and testing them I am unable to advise any further. If all credentials are correct, then you may have a specific issue with your particular Thunderbird setup. If I am right, you are not pointing to us for your email, but using Google, is that correct? If you are a customer of ours, please contact Live Support from the link above for more specific assistance.

      Kindest Regards,
      Scott M

  • Hi Jacob, 

    I am unable to add my account and it still displays the same error even though im very sure that im entering the correct email and password used.

    Please help. 

    -Clement

    • Hello Clement,

      If you are able to connect via the webmail and still unable to connect via the Thunderbird, you can check your email settings here. If you cannot find the error after that, you may have something specific wrong with either your client or account. At that time, you may want to contact our Live Support center so they can step through the process with you to find the issue.

      Kindest Regards,
      Scott M

Leave a Reply